Briklyoung x Music is my medicine


kick - off 02/11/22

Na een periode van rekruteren en selecteren was het eindelijk tijd om het traject van start te laten gaan. In het Arentshuis spraken af met de jongeren en de begeleiders voor een gezellige babbel. De grootste inspiratiebron voor dit project was het concept ‘Music is my medicine’ die bij de tentoonstelling ‘Oog in oog met de Dood’ hoorde. Daarom brachten we eerst een bezoek aan de expo in het Sint-Janshospitaal waarbij curator Lieven De Visch ons wat meer uitleg gaf bij het idee achter de tentoonstelling en hoe ‘Music is my medicine’ hier perfect bij aansloot.

Als afsluiter van het bezoek gingen we ook al eens piepen op de indrukwekkende middeleeuwse zolder waar de finale showcase uiteindelijk zal plaatsvinden. Daarna keerden we terug naar Salon Arents waar we met een drankje in de hand en zelfgemaakte croque-monsieurs elkaar beter leren kennen. Iedereen was heel open en enthousiast, het leek alsof we elkaar al jaren kenden. Er werden ook afspraken gemaakt over de volgende bijeenkomsten. Zo gingen we de eerste bijeenkomsten vooral op een inhoudelijke basis werken om daarna meer en meer op het muzikale en performen in te zetten. Op die manier was Briklyoung nu voor de vierde keer op gang getrapt.

Tweede ontmoeting 12/11/22

Johannes de doper in de wildernis.

Geertgen tot Sint-Jans

Op zaterdag kwamen we samen voor onze tweede samenkomst. Hierbij brachten we opnieuw een bezoek aan de tentoonstelling in het Sint-Janshospitaal. Onze hoofdbegeleider, Joachim, gaf ons een inhoudelijke inleiding waarbij hij ondersteund werd door één van de curatoren, Marijn Everaarts. Het was vooral de bedoeling om de grote thema’s van de tentoonstelling: afscheid, beleven, virtuositeit, zingeving en Maria/moederfiguur te kaderen en te verbinden met onze leefwereld. Er werden daarbij enkele schilderijen uit de tentoonstelling meer in het licht geplaatst zoals de ‘Man van Smarten’, ‘Johannes de Doper in de wildernis’ en de ‘Zeven deugden en zeven zonden’.

Daarna keerden we terug naar Salon Arents om met elkaar te overleggen wat nu net de link was met onze persoonlijke leefwereld. Aan de hand van enkele vragen, zoals: Wat zijn je idealen? Wie is belangrijk in je leven? Hoe kijk je soms naar jezelf? Waar put je moed uit? Wie ben je al verloren in je leven? Hoe ga je om met afscheid? Waar vind je troost?, ontstond een zeer warm en intens gesprek waarbij de groep elkaar echt leerde aanvoelen, kennen en begrijpen.

Na deze intense ontmoeting kregen we van Joachim nog een opdracht mee naar huis om tegen de volgende sessie een muzikale soundtrack te schrijven bij één van de schilderijen, namelijk ‘Johannes de Doper in de wildernis’.

derde ontmoeting 20/11/22

Er kwam ons nieuw volk vervoegen in de vorm van twee begeleiders. Owen en Joram kwamen voor de eerste keer vanuit Gent mee een sessie coachen. Deze twee uitstekende muzikanten zorgden meteen voor een hele relaxte en goeie vibe. Voor deze derde ontmoeting bouwden we verder op de indrukken die we hadden opgedaan tijdens het bezoek aan de expo in de vorige sessie. Aan het einde van de vorige samenkomst kregen we een opdracht mee van begeleider Joachim. We moesten namelijk een soundtrack schrijven rond het werk ‘Johannes de Doper in de wildernis’, Roeland, Bert, Noa, Brent, Dayo en Emma brachten elk hun stukje muziek voor de groep. Het waren stuk voor stuk heel innemende composities waarbij iedereen zich meteen kon verplaatsen in de sfeer van het schilderij.

Daarna splitste de groep op in twee, het was de bedoeling dat er nagedacht werd over welke muziek we zouden willen horen als je stierf. Noa, Emma, Brent en Bert gingen live aan de slag met Owen. Roeland en Dayo maakten een opname met Joram. Op het einde van deze sessie kregen de jongeren een nieuwe opdracht mee naar huis tegen de volgende keer. De bedoeling was om een tekst te schrijven die paste bij het moment dat je sterft. Zonder dat het heel erg zwaar en emotioneel moest worden, het kon namelijk veel richtingen uit gaan. Als inspiratiebron kregen we volgende vragen mee om in ons achterhoofd te houden: Wat zijn de laatste woorden die je wil horen? Wat zijn de laatste woorden die je zou zeggen? Flitst je leven in een sneltempo aan je voorbij? Of is sterven een oneindige rust? Daarbij was het de bedoeling om het schilderij van Hugo van der Goes ‘De dood van Maria’ ook in het achterhoofd te houden.

vierde ontmoeting 26/11/22

Jamsessie in de opnamestudio van het Lab

De voorgaande sessies waren vooral gericht op het bouwen van een inhoudelijke basis, vanaf nu gingen we vooral muzikaal aan de slag en gingen we toewerken richting de showcase op 07/01/23. Het was de eerste keer dat er in de opnamestudio van het Lab (het Entrepot) werd gewerkt. . Er werd zo veel mogelijk geëxperimenteerd en gecreëerd om inspiratie op te doen voor onze showcase. Ook de opdracht voor de volgende ontmoeting stond in het teken van ons optreden. We moesten uitzoeken wat we wilden tonen aan het publiek en met wie. Er waren verschillende opties:

-        Zelf een song brengen, waarbij we ook al moesten nadenken over welke instrumenten of muzikanten bij de song hoorden,

-        Een productie in de studio maken

-        Een zelfgeschreven tekst voordragen (slam poetry) op een (live) soundscape/groove/tapijt.

-        Enkel als muzikant bijdragen aan songs en ondersteunen waar nodig


vijfde ontmoeting 02/12/22

Deze sessie in de opnamestudio stond volledig in het teken van jammen en muziek maken in groep. De jongeren leerden elkaar wat aanvoelen, en belangrijker nog, we leerden elkaar ademen. Even belangrijk als de muziek die je speelt, is weten wanneer je moet stil zijn om iemand anders een moment te gunnen.

zesde ontmoeting 09/12/22

Nog een kleine maand en het is zo ver, we zitten in de laatste lijn richting de showcase. Samen met Joram en Owen hebben we aan de nummers gewerkt, gezocht naar akkoorden en melodie. Tijdens het eten zorgde ook het WK-voetbal voor wat verstrooiing tijdens de lange en intense sessies in de studio. Ook was er een nieuwe begeleider te gast namelijk de museumdichter Seckou. Hij ging vooral te werk met onze teksten, hoe we die konden verfijnen en verbeteren. Omdat we in een vrij kort traject richting het toonmoment zitten, hebben we als groep samen met de begeleiders ook besloten om nog een extra sessie in te plannen op 18/12. Hier zullen we ons een hele dag proberen focussen op het live-gegeven. We trekken uit de studio en gaan in de zaal van jeugdhuis de Comma onze muziek voor een eerste keer aan één stuk spelen.





zevende ontmoeting 18/12/22

Er werd vandaag al om 10u ’s ochtends afgesproken om goed van wal te steken. We zijn gestart met een soundcheck, daarna gingen we individueel of in groepjes aan de slag met al onze ideeën. Uiteindelijk is er een volgorde vastgelegd en doorloop gespeeld. Pieter-jan van het Lab was er om de livesound te mixen. In groep gaven we feedback aan elkaar. Alles staat al best goed op punt, hier en daar werd er gevraagd om verder te werken aan enkele details.

Foto’s: Lan Anh Vandevivere

Generale repetitie 06/01/23 en showcase 07/01/23

Na een intensief parcours was het eindelijk zo ver, op de generale repetitie speelden we de performance nog eens volledig om met een goed gevoel te gaan slapen. Op 07 januari begonnen we al ‘s ochtends met de opbouw en enkele kleine repetities. Het publiek begon toe te stromen vanaf 14u, alle stoelen waren uitverkocht. De jongeren begonnen er aan om 14u30 en maakten er een bangelijke show van die het publiek erg kon smaken.

Foto’s: Femke den Hollander

 
 

crew

Briklyoungers Musea Brugge Foto’s en video Techniek

Brent Soen Harry Stroobandt Andrès Vandepitte Roston (Lex Calebout)

Dayo De Baere Lieven De Visch Lan Anh Vandevivere Pieter-jan Cools

Ellenmae Dhont Ellenmae Dhont

Emma Vermaercke

Lan Anh Vandevivere

Noa Goderis

Bert Puype

Roeland Van Den Eynde

Ruben Vanden Abeele